HTML

Cherique Facrote

Cherique Facrote kalandjai

Friss topikok

  • vadijani: A szaunába küldöm a 3 tökös csávónak: www.youtube.com/watch?v=4pXfHLUlZf4&feature=player_embedded (2009.08.14. 00:16) Rénszarvasokkal a Jeges-tenger partján
  • JoóGabi: Bálint: Ádám konkrétan részegen érkezett :) ez az egész blog eddigi legjobb kiszólása! (2009.08.11. 14:13) A jogosítvány
  • Cherique: @JoóGabi: Így is az a panasz, hogy túl hosszúak a bejegyzések, és ha még beleírnánk az összes csún... (2009.08.11. 08:37) Inari
  • Cherique: @JoóGabi: Ha elolvastad volna az első napi bejegyzést, akkor nem írod ezt. Abban benne van a dolog... (2009.08.11. 08:33) Egy finn első osztályú meccs
  • JoóGabi: elveszett az a levél=AD kitörölte Fiam, Basz(k)i, de öreg vagy! (2009.08.09. 18:41) Születésnapi vaj

Linkblog

Archívum

"Szóba se jöhet Skandinávia"

2009.08.06. 11:13 Cherique

Egyszer valaki - aztán még évente egyszer legalább - arról mesélt, hogy síelésnél miért a harmadik nap a legveszélyesebb. Ennek megfelelően nagyon fontos az optimizmus.

Szóval a következő pozitívumokat említhetjük meg:
- elértük a hajót
- Bálintból csak a szokásos úton távozott bevitt anyag
- gyakorlatilag mindenkinek Nokia telefonja van, eddig egy Sony-Ericssont láttam
- épségben elértük Jyväskylät

Azért a harmadik nap átka minket is utolért, de szerencsére az áldozatok nem mi voltunk, hanem a vakok. Kiderült, hogy Balázs ellenségként tekint rájuk.
Mi történt? Helsinkiben megyünk át a pályaudvarhoz vezető zebrán, miközben szól egy, a vakokat segítő, hang. Ez talán mindenki számára ismerős, ezért volt meglepő, hogy Balázs mennyire a pokolba kívánta azt a bizonyos hangot, egyértelműsítve kívánságát, hogy a vakokat elgázolják a zebrákon. 

Balázs: Rohadtul nem ezt mondtam!!!

Most ki is fejteném a pozitívumokat részletesebben is.
Majdnem elaludtunk, de Balázs megmentett minket, így egy öblös “Jó reggelt, gyerekek!”-re pattantunk ki az ágyból, és nagy rohanás után elértük a lélekvesztőre legkevésbe sem emlékeztető kompot. Jót aludtunk az úton, én megismerkedtem Vilmával és Renátával, két litván lánnyal, ők sajnos Tamperébe mentek.



Helsinkire csak pár óránk volt – ami elég is. Láttunk egy szép katedrálist, egy ortodox templomot, és mivel három a magyar igazság, ezért a városnézés végére még egy különleges templomot is beiktattunk. Aminek helyét egy sziklából vájtak ki, és abba építették bele a szentélyt. A központban a pár hangulatos sétálóutcát érdemes megnézni. A parton egy nagyobb piacra tévedtünk, ahol nem tudtunk ellenállni a gyönyörű szinekben pompázó gyümölcsöknek, végül ettünk málnát, melyet a finn szokásoknak megfelelően nem mostunk meg.



Egy apróság bekavart azért, mikor le akartuk rakni a megőrzőbe csomagokat, egy nő a pult mögül finnül kezdett beszélni hozzánk. Szóltunk, hogy nem értjük, úgyhogy elmondta még egyszer, majd még egyszer. Magyarországon legalább másodszorra hangosabban és szótagolva próbálkoznak.

Kora délután átvettük a bérelt kocsit (szinte teljesen új, full extrás, diesel C4), és elindultunk északnak. Az otthonihoz képest a finn utak szélesebbek, de az igazi különbség a tájban rejlik, tavak és fenyvesek váltják egymást már az ország déli részén is. 

Bálint: Ádám ezúttal a navigátor szerepében aludta végig az utat.

270 km vezetés után megérkeztünk Jyväskyläba, ahol Misi már várt minket. Egy “emberes hello” után elmentünk vacsorázni. A korábbi napok fáradtsága, és a Misi másnapi fontos meccse miatt korán lefeküdtünk.

MI

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cherique.blog.hu/api/trackback/id/tr591292262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoóGabi 2009.08.09. 18:27:02

Csak azért furcs a finn rámenősség, mert nem voltatok még Cseszlovákiában. Azt sokkal rosszabb hallgatni, főleg 3x egymás után.
süti beállítások módosítása