HTML

Cherique Facrote

Cherique Facrote kalandjai

Friss topikok

  • vadijani: A szaunába küldöm a 3 tökös csávónak: www.youtube.com/watch?v=4pXfHLUlZf4&feature=player_embedded (2009.08.14. 00:16) Rénszarvasokkal a Jeges-tenger partján
  • JoóGabi: Bálint: Ádám konkrétan részegen érkezett :) ez az egész blog eddigi legjobb kiszólása! (2009.08.11. 14:13) A jogosítvány
  • Cherique: @JoóGabi: Így is az a panasz, hogy túl hosszúak a bejegyzések, és ha még beleírnánk az összes csún... (2009.08.11. 08:37) Inari
  • Cherique: @JoóGabi: Ha elolvastad volna az első napi bejegyzést, akkor nem írod ezt. Abban benne van a dolog... (2009.08.11. 08:33) Egy finn első osztályú meccs
  • JoóGabi: elveszett az a levél=AD kitörölte Fiam, Basz(k)i, de öreg vagy! (2009.08.09. 18:41) Születésnapi vaj

Linkblog

Archívum

Múzeumok napja

2009.08.16. 15:25 Cherique

Utolsó napunkat leginkább a kultúrának szenteltük. A Királyi Palota, Vaasa Múzeum, Skanzen volt a penzum. Megnéztük a koronázási ékszereket, a palota termeit, ahova még ma is elszállásolják a hivatalos delegációkat. Az épületegyüttes helyén korábban az úgynevezett Három Koronás vár állt, ami 1697-ben leégett.

A Vaasa Múzeumban található a világ egyik legnagyobb épségben megmaradt középkori fregattja, ami 1628-ban, első vízreszállása  alkalmával süllyedt el a stockholm partjainál. 333 évet töltött el a "hölgy" a tenger fogságában. A hajót amúgy a 30 éves háborúban akarták szolgálatba állítani, de a tengerfenéken viszonylag kevés segítséget tudott nyújtani a 3 koronás királynak. A hajó tervezési hibák miatt borult fel, nem volt elég hely a ballasztnak, és érdekes módon senkit sem vontak felelősségre az "apró" baki miatt.

Innen a nem messze lévő Skanzenbe mentünk át, ahol időutazásban lehetett részünk, mivel egy egész dombnyi városrész maradt fent, a 18. századot idézve. A vadasparkon kívül a legnagyobb látványosság a kornak megfelelő mesterségeket (üvegfújó, kovács, cipész, esztergályos stb.) bemutató alkalmazottak, akik nemcsak dolgoznak, hanem ott is élnek.

Mire végeztünk a Skanzenben, megint beborult az idő, ezúttal azonban figyeltünk, és egy étteremben vészeltük át a zuhét. Egy helyi mesélte, hogy rendszeresek a nagyobb esők Stockholmban, ezért az  ottaniak nem is nagyon zavartatták magukat.

A vásárlás mellett még erre a napra maradt az Ice Bar meglátogatása, amit az eső miatt majdnem kihagytunk. Utóbbi esetben anyagilag biztosan jobban járunk, mivel fejenként 180 koronába (kb. 18 euró) került. Nagyon hideg volt bent (a bejáratnál mindenki hatalmas kabátot kapott, ettől függetlenül a rövidnadrág nem volt jó választás), de egyszer jó poén, meg ittunk egy koktélt is - benne volt az árban.

Balázs: Az egész bár jégből készült, a pult, a poharak, a falak. 

Este kétfelé szakadtunk. A többiek az ágyat, én a várost választottam. Előző naphoz képest megsokszorozódott az emberek száma, én pedig egy születésnapot ünneplő trióhoz csapódtam, és velük töltöttem az egész estét.

MI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cherique.blog.hu/api/trackback/id/tr91313083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása